A munkafolyamatok logisztikája

A munkafolyamat logisztikája gyakran a legösszetettebb feladat a gyártási folyamatban, legalábbis amikor az erőfeszitések célja az online müködtetés. Azonban, a legfrissebb ujítasok célja ezen a területen az idő sporlása és ezáltal pénz megtakarítás a gyártási folyamatban.

Az SSD (Standard Sewing Data) szoftver telyes jogai felvásárlásával az AJ Consultants-tól, Finnország, a DataS, mint kiemelkedő ruhaipari szoftver szolgáltató, nemrég elindította a  timeSSD.com weboldalt, amely tartalmazza az összes standard mozgás adatelemet, előre meghatározott időértékekkel az SSD-ből, beleértve az MTM-2 adatbázist is, és így mindenki számára elerhető, költséghatékony, intuítiv, web-alapú szolgáltatásként, beleértve az  úgynevezett „social manufacturing”  funkciókat is. A timeSSD-vel a DataS törekszik a hatékonyság méréshez és az ösztönző bérszámfejtéshez szükséges referencia adatok biztosítására a munkaigényes iparágakban, főleg a ruhaiparban. Ugyanakkor a platform együttmüködési felület is, ahol a felhasználó saját munkmódszereket, műveleteket, munkafolyamatokat fejleszt és lehetősége van ezek megosztására a kiválasztott partnereivel.

Szabó Laszló, a DataS ügyvezető igazgatója: “A vevő és gyártó közötti, standard módszereken alapuló, megosztott munkafolyamat többet jelent mint átláthatóság és  bizalom. A gyártási ár megbeszélés korlátozódhat akár az ár / perc tényezőre, továbbá talán a szükséges berendezésekre. Hasonlóképpen,a web-alapú együttmüködési koncepció a ruhaipari tanácsadók nélkülözhetetlen eszközét biztosítja, amely bárhol és bármikor elérhető, mint szolgáltatás. ”

Az timeSSD-nek natív csatlakozása van a GPD-vel – General Production Data – a DataS által fejlesztett termelésirányítási és anyag szükséglet tervező szoftver megoldással. A GPD QR-kód alapú, valós idejű, adatgyűjtése a termelésből a saját időméréseken alapuló adatkészletet biztosítja, ellenőrzés céljából, a módszertani mernökök részére.

WIPtracks (vagy Order Vision) egy másik alkalmazás amely lehetővé teszi a gyártási munkafolyamat online nyomon követését. A termeléskövetésnek (WIP) dedikált hibrid rendszer a munkafolyamatok irányítását kapcsolja össze a gyártósorban rendelkezésre alló munkaerővel. A cég szerint a WIP tartalamzza a : betervezést; munkavállalói menedzsmentet; műszak és megszakítások kezelést; gyátósorok irányítását; a műveletvégzők és a műveletek kezelését; valamint valós idejű jelentéseket nyújt a műveletvégző személy és a gép eredményességéről.

Állítások szerint a technologia a vállalkozások részére 7-10% -os költségmegtakarítást jelent.

(forrás : IoTex Magazin 2/2017)